Ubytování Třeboň - penzion U Draka

ZNÁME TERMÍNY výlovů rybníků na Třeboňsku 2024

Výlovy Třeboňských rybníků se opět chystají na podzimní měsíce, srdečně Vás zveme k nám, do vyhřátého penzionu v Třeboni.

Výlovy rybníků patří k tradičním činnostem místních obyvatel již po staletí. Přijeďte se podívat na nejzajímavější část celého výlovu - na zátah sítí s rybami, tak jako za dávných časů. Každoročně se můžete těšit na výlov našeho největšího rybníka v ČR, rybníka Rožmberk.

 

Výlovy v roce 2024

druhý říjnový víkend - rybník Rožmberk

Další termíny budou zveřejněny v polovině září 2024.

 

Výlovy rybníků na Třeboňsku

 

Jak probíhají výlovy rybníků?

Výlovy rybníků začínají v 7 hodin ráno. Před výlovem rybníka je potřeba ho tzv. strojit - připravit, což není nic jiného než pozvolné vypouštění vody z rybníka. Rychlost odtoku vody se musí regulovat a kontrolovat. Zpočátku hladina klesá pomalu, později, při snížené hladině, se odtok vody zrychluje. Ryby se pomalu soustředí do loviště, kde se poté budou lovit. Ryby, které jsou soustředěné v lovišti, se pak u velkých rybníků zaplotí pomocí plotů. K výlovu ryb se používají hlavně sítě, tak jako za dávných časů. K dalšímu výlovu rybáři používají modernější techniku, která jim usnadňuje práci.

Délka strojení rybníka je závislá na velikosti rybníka, někdy stačí den, jindy i týdny.

Výlovy velkých rybníků na Třeboňsku bývají spojené s prodejem živých ryb, grilováním a uzením ryb, hudbou a zábavou pro celé rodiny a party přátel. Přijeďte třeba s celou rodinou na tuto skvělou podívanou a gastronomický zážitek. Z výlovu si domů můžete přivézt kapříka i jiné druhy ryb.

 

 

Informace o lovených rybnících

Rybník Rožmberk

Rybník Rožmberk najdete cca 6 km severně od Třeboně, ve směru na Lomnici nad Lužnicí. Kousek od rybníka lze i pohodlně zaparkovat (to však platí v době mimo výlov).

Byl vybudovaný podle plánu rožmberského stavitele Jakuba Krčína z Jelčan v letech 1584 až 1590. Stavbu provádělo až 800 lidí. Hráz je dlouhá 2430 m, široká u paty 55 m a vysoká 11,5 m. Maximální hloubka rybníka dosajuje 10 m.

V minulosti odolala hráz několika obrovským povodním. Největší záplava nastala během povodně v roce 2002, dále pak v roce 2006 a 2010.

Na rybníku je možné pozorovat zakřivení zeměkoule právě díky jeho velké rozloze 677 ha. Rybník měl však kdysi větší rozlohu než dnes. Později se hladina kvůli chovu ryb a možným záplavám snížila.

 

Rezervace ubytování Třeboň

Přijeďte strávit prodloužený víkend do Třeboně a nenechte si ujít podívanou na tradiční výlovy rybníků.

Neváhejte nás kontaktovat pro další dotazy nebo rovnou rezervujte:

Mobilní telefon: +420 603 977 554 nebo na spoli53@seznam.cz

 

Kontakty

REZERVACE UBYTOVÁNÍ

 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout